Eelt


Wat is eelt?

Eelt je een plaatselijke verdikking van de hoornlaag, de bovenste laag dode huidcellen van de opperhuid. Een dun laagje eelt op de voeten is normaal. Haal deze eeltlaag niet weg, ander kunnen er pijnlijke plekken ontstaan.

 

Wat zijn de symptomen van eelt?

Eelt is te herkennen aan de geelachtige kleur. Bij een dikke eeltlaag kan de kleur wat glanzig zijn. De huid is hard , verdikt en voelt ruw aan. Eelt is meestal gevoelloos.

 

Hoe ontstaat eelt?

Eeltvorming ontstaat als reactie op plaatselijke wrijving of druk en is een natuurlijke bescherming van de onderliggende huid.Er worden meer nieuwe huidcellen aangemaakt dan er afsterven waardoor een opeenhoping van cellen ontstaat. Eelt kan ontstaan door schoenen die te ruim zijn of een te harde , dunnen zool hebben.

Ook het dragen van schoenen met hoge hakken, schoenen zonder sokken, te kleine sokken , extreme zweetvoeten, veel staan of overgewicht. Ook een verkeerde stand van de voet en de randen van de hielen en de tenen te vinden. Bij het ouder worden neemt de kans op eeltvorming toe. Veel overtollig eelt kan pijn en kloven veroorzaken.

 

Tips om eelt te voorkomen

* Smeer de voeten (en/of de handen) dagelijks in met de hydraterende HFL Dermoleen Cream om de huid zacht te houden en kloven te voorkomen.

*Draag passende schoenen

*Loop niet te veel op slippers of ander schoeisel met een dunne zool

*Let op je gewicht, dat voorkomt overbelasting van de voeten.

 

 

Behandeling van eelt

Eelt kan over het algemeen geen kwaad, maar het is niet zo mooi om te zien. Neem voor het verwijderen van het eelt  eerst een HFL Refreshing footbath om de eeltlaag zacht te maken.

Gebruik hierna de HFL Sparkling scrub om zachtjes de bovenste laag van het eelt te verwijderen.

Maak de voeten hierna droog.

Verzorg de voeten daarna met de voedende en hydraterende HFL Dermoleen Cream