Pijnlijke voeten


Wat zijn pijnlijke voeten?

Pijnlijke , branderige en vermoeide voeten komen vaak voor. Ze komen veel voor bij oudere mensen, maar ook kinderen en (jonge) volwassen kunnen er last van hebben.

Pijnlijke, branderige en vermoeide voeten zijn vaak een symptoom van een andere ziekte, maar kunnen ook op zichzelf bestaan.

 

Hoe ontstaan pijnlijke voeten?

Pijnlijke, branderige en vermoeide voeten kunnen door verschillende oorzaken ontstaan. Soms is de oorzaak duidelijk, zoals door lang lopen of staan, het dragen van slecht passende schoenen of schoenen met hoge hakken. Maar komen ook veel voor bij een schimmelinfectie, allergie, diabetes en zenuwaandoeningen waarbij de lange zenuwen naar de voeten minder goed werken (polyneuropathie) Ook een beklemming van een zenuw naar de grote teen, het zogenaamde  tarsale tunnelsyndroom, kan pijnlijke en branderige voeten veroorzaken.

 

Wat zijn de symptomen van pijnlijke voeten?

De pijn aan de voeten kan variëren van lichte irritatie tot heftige pijn. Sommige mensen hebben constant pijn en/of irritatie terwijl bij anderen de klachten van tijdelijke aard zijn. De voeten kunnen soms zo pijnlijk zijn dat de nachtrust eronder te lijden heeft.

 

Tips tegen pijnlijke voeten

* Draag comfortabele , goed passende schoenen

* Gebruik inlegzolen om de druk over de hele voet te verdelen

*Draag katoenen sokken

* Behandel de voeten met een goede balsem

* Was de voeten in handwarm water

*Vermijd lang staan of lopen

*Wissel na het lopen van schoenen en sokken