Vermoeide benen


Wat zijn vermoeide benen?

Vermoeide benen komen veel voor, vaak in combinatie met spataderen, Ongeveer één op de vier vrouwen heeft er last van. Bij mannen komt dit minder voor. Vermoeide benen zijn een symptoom en geen aandoening op zich.

 

Hoe ontstaan vermoeide benen?

Vermoeide benen ontstaan door een slechte doorbloeding in de benen. Het hart pompt zuurstofrijk bloed het lichaam in. Op de terugweg - van de benen naar het hart - worden  afvalstoffen en zuurstofarm bloed afgevoerd . Een zware klus, omdat het bloed nut tegen de zwaartekracht in gaat. Het hart krijgt daarbij hulp van de kuitspieren. Tijdens het lopen trekken de kuitspieren zich samen en worden de aderen leeg gedrukt. Bij voldoende beweging blijft dit proces goed functioneren, maar bij veel staan of langdurig stilzitten raakt de bloedcirculatie verstoord. en dat zorgt voor vermoeide benen. Ook een zwangerschap kan vermoeide benen veroorzaken.

 

Wat zijn de symptomen van vermoeide benen?

vermoeide benen zijn te herkennen aan een moe, gespannen, zwaar, loom en/of tintelend gevoel in de benen, jeuk, pijnlijke benen, gezwollen enkels en voeten en nachtelijke (kuit) krampen. Soms komen 'restless legs'(rusteloze benen) voor, waarbij er een onbedwingbare drang om te bewegen ontstaat die vooral in rust optreedt. Dit kan het slapen beïnvloeden.

 

Tips tegen vermoeide benen.

* Beweeg voldoende, minimaal een half uur per dag.

* Vermijd lang stilstaan en stilzitten, springen en zwaar tillen

*Rook niet en wees matig met alcohol en koffie

* Let op je gewicht: hoe zwaarder, hoe meer de bloedsomloop wordt belast

*Draag geen strakke kleding

*Draag geen te hoge hakken , een hakhoogte van drie tot vijf centimeter is optimaal

* Leg de benen elke dag een tijdje wat hoger dan het hart

* Geeft de benen af en toe een koude douche. Begin onderaan en werk naar boven.

*Masseer de benen regelmatig, Begin onderaan en werk naar boven.

 

*Gebruik de HFL Fresh Gel u zult een verschil voelen