Kloven


Wat zijn kloven?

Kloven zijn barsten of scheuren in de huid. Kloven kunnen enkele millimeters tot een centimeter lang zijn en aan het huidoppervlak zijn ze breder dan in de diepte. Kloven komen vaak voor in een droge, vereelte huid of juist in een zachten , vochtige huid tussen de tenen, Kloven zijn meestal niet pijnlijk, maar maken de voeten minder mooi om te zien.

 

Hoe ontstaan droge kloven?

Kloven in de huid zijn meestal een gevolg van uitdroging. De huid van je voeten bevat nature weinig talgkliertjes en droogt daarom snel uit. Een droge huid is minder elastisch, waardoor de huid bij belasting niet soepel kan meebuigen. Hierdoor barst de huid en ontstaan er kloven. De randen van de kloven zijn eeltig en hard. Onderin de kloof is de huid juist er dun en kan de kloof gaan bloeden. Bij voortdurende belasting - door veel staan of lopen - kunnen kloven in de voeten dieper worden en gaan ontsteken. In dit stadium zijn kloven een behoorlijke pijnlijke aandoening.

Oppervlakkige kloven in voeten komen meestal in de zomer voor door veelvuldig lopen op slippers. De hiel steekt vaak over de rand van de slipper heen en wordt bij het lopen zwaar belast. De huid beschermt zichzelf met overmatige eeltvorming en hierin kunnen gemakkelijk kloven ontstaan.

 

Hoe ontstaan vochtige kloven?

Vochtige of weke kloven tussen de tenen ontstaan door overmatige transpiratie of langdurig contact met water. De huid raakt verweekt en beschadigt daardoor gemakkelijk. Dit is een ideale omgeving voor voetschimmel, een belangrijke oorzaak voor vochtige kloven.

 

Tips tegen kloven

*Draag schoenen en slippers die goed passen

* Smeer de voeten twee keer per dag in met een voedende HFL Dermoleen Cream en de

HFL Roselan Balm.

*Gebruik de HFL Sparkling Scrub meerdere malen per week om de overmatig eelt te beperken.

*Houd de huid droog door de huid na het wassen goed af te drogen

 

Behandeling van kloven

Bij droge kloven in voeten is de behandeling gericht op het verbeteren van de elasticiteit van de huid. Dit kan door de dikke laag eelt te verwijderen en een voedende, herstellende Dermoleen Cream en Roselan Balm te gebruiken. Hierdoor kan de huid weer soepel meebuigen en kunnen kloven zich weer sluiten. Bij vochtige kloven is de behandeling gericht op het bestrijden van schimmelinfecties. Behandel de kloven met een met een schimmeldodend product en houdt de huid zo droog mogelijk.

Kloven aan de voeten zijn met een goede  voetverzorging meestal zelf te behandelen, maar een bezoek aan een pedicure is wel raadzaam.